- Innvandring er en utfordring for nasjonalstaten
(30.10.09, 12:15) - Jeg er opptatt av nasjonalstatens funksjoner, og utfordringene mot de funksjonene. Og da ser jeg innvandring som en av de utfordringene. |
Ikke en isolert øy: - Folk reiser og folk kommer. Dette er ikke noe vi kan stemme over og velge. Dette er som det er, sa Berit Berg, førsteamanuensis ved Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskap ved NTNU.
Dysfunksjonell multikulturalisme: - Man sidestiller kulturer som er umoderne, som er undertrykkende, og det skal vi godta i toleransen navn, sa professor emeritus Sigurd Skirbekk. |
Det sa professor emeritus Sigurd Skirbekk ved Universitetet i Oslo da Norsk Sosiologiforening arrangerte debattmøte på Cafe Ni Muser torsdag kveld. Et tallrikt publikum fikk høre Skirbekk innlede med at nordmenn har vært naive angående innvandring.
- Vi vært naive, for vi tror at alle er like.Vi klarte å ta imot 100 000 svensker uten at det var noe problem, og da kunne det vel ikke være noe problem å ta imot 400 000 innvandrere fra ikke-europeiske land heller.
Mye er forskjellig
Han mener slett ikke at forskjellene bare er utenpå.
- På 80-tallet var den dominerende ideologien at det bare var hudfargen som var annerledes. På 90- tallet begynte man å innse at vi nok er litt mer forskjellige, men tanken var at det vil å gå seg til over tid. Så kommer det meldinger fra Holland, Tyskland og England som tyder på at innvandrere ikke blir som oss bare det blir mange nok av dem. Det utvikler seg parallelle samfunn, hvor de holder på sitt eget. Da får vi ideen om multikulturalisme, at vi skal leve i multikulturelle fellesskap.
Feilslått multikulturalisme
I følge Skirbekk er ikke multikulturalismen funksjonell i vanlig forstand.
- Et samfunn kan ikke ha for mange parallellsamfunn. Man sidestiller kulturer som er umoderne, som er undertrykkende, og det skal vi godta i toleransens navn. Det er mye rart på venstresida i forhold til dette.
Han mener dette fører til at samholdet i et samfunn blir for lite.
- Det betyr ikke at man går og slår ned hverandre hele tiden, men med mange parallelle samfunn får man ikke et moralsk fellesskap. Villigheten til å ofre noe for noen man ikke kjenner blir for liten, og det er jo dette som er selve velferdsstaten.
Ikke alt er fordommer
Skirbekk mener det er uheldig at argumenter om fordommer får dominere innvandringsdebatten.
- Er det noen jeg har noe imot, så er det disse antirasistene. De står for den enkle fortolkningen om at alt handler om fordommer, men en konflikt mellom en nordmann og en innvandrer kan handle om hva som helst. To av mine venner har blitt slått ned av slike folk på grunn av sine meninger om innvandring, fordi noen mente at dette var rasisme og den skulle de knuse.
Berit Berg, førsteamanuensis ved Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskap ved NTNU, svarte til dels skarpt på Skirbekks innlegg.
- Jeg er antirasist. Jeg er ikke en sånn antirasist som slår ned folk, så det synes jeg er et billig poeng.
Berg anklagde Skirbekk for å se innvandrere som en homogen gruppe.
- Er det noe som rir innvandringsdebatten, så er et at vi liker dem ikke når det skal bygges asylmottak eller når de skal ha jobb.Men vi kjenner noen. Og dem liker vi.
Hun pekte på at vi selv har bedt om å få innvandrere til landet.
- Den største innvandrergruppen nå er polakker. Det er arbeidsinnvandrere, og det er vi som har ønsket dem hit.
Skirbekk trakk fram høyere kriminalitetstall blant innvandrer, et poeng Berg ville problematisere.
- For eksempel er det veldig lite økonomisk kriminalitet blant innvandrere. Og unge menn, uansett nasjonalitet, er mer voldelige enn kvinner.
En isolert øy
Berg pekte på at vi i lange perioder har hatt netto utvandring, og at vi uansett ikke kan velge å være en isolert øy.
- Folk reiser og folk kommer. Dette er ikke noe vi kan stemme over og velge. Dette er som det er, sa hun.
- Jeg oppfatter at ditt argument er at innvandring truer demokratiet, og at vi må være på vakt. Det er positivt med påvirkning utenfra, sa hun henvendt til Skirbekk.
- Ja, påvirking utenfra er positivt, sa Skirbekk seg enig i. - Men at vi skal løse problemet med å si at den ene kulturen er like bra som den andre og at det går bra bare vi tolererer dem, er jeg imot.
I synet på innvandring og nasjonalstaten, sto de steilt imot.
- Er det virkelig slik at innvandrere truer nasjonalstaten? Nei, sier jeg.
- Jo, sier jeg, repliserte Skirbekk.
Tekst og foto: Thomas Wold |