BOIKOTTDEBATTEN Israelsk professor i Trondheim: - Mot boikott
(9.11.09, 22:22) Det er antisemittisme som holder Israel samlet, mente professor Moshe Zuckermann. Tel Aviv-forskeren mener det er innenrikspolitiske årsaker til de sterke reaksjonene bak forelesningsrekken om Midt-Østen-konflikten. |
Moshe Zuckermann og initiativtaker for forelesningserien - Rune Skarstein. Foto: Tor H. Monsen |
Moshe Zuckermann er en venstreradikal historiker med sterke Israelkritiske synspunkter. Ifølge israeleren gir han 20-30 forelesninger i året, og er vant til negative reaksjoner i forbindelse med sine forelesninger utenlands.
- Vannskille
- Men denne gangen skjedde det noe jeg ikke hadde forventet. Ellers liberale aviser publiserte negative artikler jeg måtte lese to ganger.
Avisen Haaretz mente NTNU stablet sammen et stjernelag av Israelhatere, i en artikkel under merkelappen "antisemittisme". Zuckermann ville indirekte støtte en boikott av Israel ved å inngå i dette stjernelaget.
Brevet den israelske ambassaderåden sendte rektor Torbjørn Digernes markerer et vannskille, mente Zuckermann.
- Dette er første gang regjeringen gjennom sine utenriksstasjoner forsøker å instruere akademia til å gå i en bestemt retning.Stemmen bak den israelske ambassadøren til Norge, tilhører utenriksminister Avigdor Lieberman.
- Mot boikott
- La det være klart: Jeg er mot boikott. Det vil være fullstendig kontraproduktivt, sa professoren.
Et slikt virkemiddel ville medføre at venstreradikale i Vesten boikottet venstreradikale i Israel. Hva Zuckermann kalte den "politiske klassen" i Israel ville ikke bry seg dersom et vestlig land kuttet de akademiske forbindelsene. Tvert imot, mente forskeren: Den sittende konservative regjeringen ville applaudere hva den ville tolke som enda et utbrudd av utenlandsk antisemittisme.
Antisemitisme nasjonalt samlingspunkt
Zuckermann er aktuell med ny bok om Palestina/Israel-konflikten. Hans teori er at Israel slites mellom store interne motsetninger, og at ideen om utbredt antisemittisme rettet mot jøder og staten Israel alltid har vært et nasjonsbyggende samlingspunkt. Etterhvert som Israel merker et økt utenrikspolitisk trykk fra tidligere støttespillere, svarer "den politiske klassen" med stadig mer absurde anklager om antisemittisme i Vesten, mente historieprofessoren.
Forelesningsrekken, sammen med kritikken mot Hamsun-markeringen, føyer seg inn i dette mønsteret, ifølge Zuckermann.
Av:Tor H. Monsen |