LESERBREV Peder M Lysestøl: Åpent brev til NTNUs styre.
(9.11.09, 14:05)
NTNUs styre skal den 12.11.09 behandle spørsmålet om kulturell og akademisk boikott av Israel. Fra rektor foreligger et interessant saksnotat som vi, som initiativtakere til oppropet om akademisk boikott, ønsker å kommentere.
Som det fremgår av notatet, finnes det en tungtveiende presedens for slik boikott av en stat som står for en brutal segregerings- og undertrykkingspolitikk, nemlig boikotten av apartheid-staten Sør-Afrika. Vi erkjenner riktignok at det finnes gode argumenter mot kulturell og akademisk boikott, men de samme argumentene gjaldt også i forhold til apartheid-styret i Sør-Afrika. Etter vårt syn er argumentene for boikott sterkest, i dette tilfellet som i Sør-Afrika-spørsmålet. En akademisk og kulturell boikott vil bidra til å øke det politiske presset på Israel og resultere i en bevisstgjøring som styrker dialogen på lengre sikt, ikke forhindrer den.
Vi frykter også at de symmetriske henvisningene til ”konflikten”, ”partene”, ”det akademiske samspill og samarbeid mellom forskere fra ulike universiteter, land og kulturer” etc. kan virke tilslørende og skjule hvordan forholdene i de israelskkontrollerte områdene er en hån mot akademiske idealer. For palestinere i Israel og i de okkuperte områdene finnes ingen akademisk frihet.
Vi vil understreke den fare som ligger i formler som at ”det er alltid to parter i en konflikt” når vi har å gjøre med undertrykkelse og enorme maktforskjeller. I Israel/Palestina-konflikten er den ene part maktesløs, til dels fengslet, til dels internert, og denne parten blir fortløpende straffet hardt og kollektivt. For palestinerne er et normalt liv nærmest umuliggjort.
Rektor understreker selv i sitt notat at et av universitetenes viktigste oppgaver er å gi rom og mulighet for den frie forskningsbaserte meningsutveksling. Universitets- og høgskoleansattes samfunnsansvar er understreket i Loven om universiteter og høgskoler. I pkt. 3.1 står det bl.a. at ansatte skal bruke sin faglige kompetanse til å stille ”kritiske spørsmål” og varsle om ”truende utviklingstendenser”. Det er på bakgrunn av idealer som dette at vi i dag mener det er rett å bryte samarbeidet med offisielle israelske institusjoner.
Vi har tillatt oss å kommentere rektors forslag til vedtak med dette notatet og håper styret vil ta hensyn til våre argumenter. Dersom styret likevel velger å avvise vår oppfordring, ber vi styret vurdere en uttalelse i saken som markerer en form for solidaritet med palestinske forsknings- og utdanningsinstitusjoner.
På vegne av initiativtagerne til oppropet om akademisk boikott:
Agnes Bolsø, Peder Martin Lysestøl, Brit Mæhlum og Audun Øfsti |