BOIKOTTDEBATTEN Astrid Lægreid støtter boikott
(10.11.09, 10:50) Astrid Lægreid støtter boikott. Lægreid er professor ved Institutt for kreftforsking og molekylær medisin. Hun er også tidligere prorektor for forskning. |
Som prorektor i vinter var Astrid Lægreid mot en boikott. - Spørsmålet ble diskutert i rektoratet, og jeg målbærte selvsagt kollegiets syn. Hun vil ikke kommentere sitt personlige standpunkt i diskusjonen den gangen. Foto: Tor H. Monsen |
Lægreid presiserer at hun her uttaler seg fra sin posisjon som professor og vitenskapelig ansatt ved NTNU.
Hun tar til orde for en tidsavgrenset boikott av alle institusjonelle bånd mellom NTNU og israelske universiteter og forskningsinstitusjoner. Hun tror dette på sikt vil tvinge fram en mer intensiv dialog om Midt-Østen-konflikten.
I leserbrevs form kritiserer Lægreid Aaslands argumentasjon om akademisk frihet: Hvem sin akademiske frihet, spør hun.
- Mitt hovedpoeng er at palestinernes akademiske frihet er truet. Da bør akademikere i andre land stille solidarisk opp, sier hun.
Avbryt alle samarbeidsavtaler
Boikott på institusjonelt nivå, men ikke på individuelt eller faggruppenivå. Hvordan skal dette fungere?
- Ved at alle eksisterende samarbeidsavtaler med israelske forskningsinstitusjoner avbrytes, og at man ikke inngår nye avtaler eller drøftelser om nye avtaler i boikottens levetid.
Vanskelig skille
Hvordan skal den individuelle forskeren opptre?
- Ved å takke høflig nei til forespørsler om fagfellevurderinger, juryarbeid, og invitasjoner til seminarer og konferanser i israelsk regi ved å henvise til NTNUs begrunnelse for en boikott.
Lægreid har selv samarbeid med israelske forskere. I en boikottsituasjon, ville hun ikke hatt betenkeligheter med å innlede eller fortsette faglig samarbeid med enkeltstående israelske akademikere.
Hva med å delta i fagfellevurdering for et israelsk tidsskrift?
- Da ville jeg sagt nei.
Hva med å bidra som medforfatter i en artikkel med israelsk førsteforfatter?
- Uproblematisk
Delta i en vurdering av et israelsk fagmiljø?
- Jeg ville ha takket nei.
Oppfordring, ikke instruks
Ville en styrevedtatt boikott etter dine retningslinjer vært å oppfatte som en instruks til vitenskapelig ansatte, eller som en oppmodning om endret adferd?
- Det ville vært useriøst om NTNU-styret skulle instruere sine forskere. Et styrevedtak ville vært å betrakte som en oppfordring til å opptre solidarisk, sier tidligere prorektor for forskning.
Tror på forståelse i Israel
Hvordan tror du israelsk akademia ville ha oppfattet en boikott av dem selv?
- Jeg tror de ville ha hatt forståelse for den, og jeg håper en boikott ville ha ført til en styrket dialog. Israelsk akademia er en viktig samfunnsaktør, derfor er det viktig at vi som kolleger sender et signal om vår holdning. En NTNU-boikott ville naturligvis kun vært en start. I første omgang, ville jeg håpet at andre norske universiteter ville fulgt eksempelet.
Av:Tor H. Monsen |