MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

LESERBREV

Abnaa el-Balad-studentbevegelsen: åpent brev til styre ved NTNU (11.11.09, 15:47)

Arabiske studenter ved israelske universiteter ønsker med dette å utrykke støtte til initiativet om akademisk boikott av Israel.

Vi har vært heldige som fikk mulighet til å få studieplasser ved de israelske institusjoner for høyere utdanning, vi greide det mot alle odds. Kun svært få blant vår generasjon har fått sjansen til å få en slik mulighet på grunn av Israels diskriminerende politikk. Våre skoler mangler grunnleggende fasiliteter som trengs for utdanning. Læreplaner er strukturert for å tjene statens mål om å fremmedgjøre arabiske elever. Læreplaner inneholder svært lite, om noe i det hele tatt, om vår historie og kultur. De er laget for å viske ut vårt kollektivminne og for å fremme den offisielle linjen splitt og hersk. Kort sagt er de basert på samme modeller som apartheid Sør-Afrika brukte for å indoktrinere i stedet for å utdanne. Vi har begynt på universitetene med denne pedagogiske belastning.

Ideen om at israelske universiteter respekterer verdier om akademiske frihet, objektivitet og meritokrati er allment akseptert i vesten. Våre erfaringer og faktiske forhold ved israelske universiteter derimot vitner om noe helt annet. I de senere år, har israelske universiteter endret opptakskriteriene for (som en president i et israelsk universitet formulerte det) å hindre uønskede arabiske studenter fra å delta i de prestisjetunge fakultetene som medisin og naturvitenskap. Forelesere som er på kollisjonskurs med den offisielle ideologien - som Ilan Pappe og Neve Gordon - blir mobbet og trakassert eller tvunget til å gå av. Imens grove rasistiske uttalelser fra mange forelesere blir vurdert av universitetene som harmløse eller objektive. For eksempel uttalte nylig Dan Scheuftan i ett av sine foredrag: "Araberne er den største feilen i den menneskelige historien... Det er ingenting under solen som er mer avsindig enn palestinerne ";" Arabere skyter våpen i bryllup for å bevise at de har minst én ting som er hard nok og kan skyte. Ingen av disse forelesere har blitt disiplinert. Utenlandske studenter blir også advart av sikkerhetspersonal ved Haifa universitetet om å ikke besøke arabiske landsbyer eller bydeler.

Selv om noen israelske universiteter - som for eksempel Universitetet i Haifa – er stolte av å fremme "sameksistens", men ingenting er lengre fra sannheten enn dette. Vi blir forhindret fra å opprette arabisk studentunion, og rasediskriminering mot oss - under påskudd av å ikke tjenestegjør i hæren - er mye praktisert i tildeling av stipend, så vel som i tilbudet av boliger ved universitetene´. Dette er spesielt vanskelig fordi universitetene ligger i jødiske bydelene og arabiske studenter møter mange hindringer og vanskeligheter i å finne seg egnede boliger på grunn av fordommer og anti-arabiske følelser i israelske samfunnet.

Verre er de restriksjonene på vår ytringsfrihet som er mer kvelende. Vi har ikke lov til å uttrykke vår kollektive meninger eller ideer offentlig. Det er ganske ofte at våre offentlige samlinger er ikke bare voldsomt avbrutt av ekstreme høyreorienterte jødiske studenter, men også i ulike anledninger har universitetene oppfordret politiet til å gripe inn. I flere anledninger, som under vår fredelige demonstrasjon i Haifa Universitet mot krigen på Gaza, politiet har sendt sine spesielle enheter som er beryktet for sin brutalitet. Videre har universitetene samarbeider med sikkerhetstjeneste (det fryktede Shin Bet) og de supplerer dem med navnene til studentaktivister som blir regelmessig innkalt, avhørt og truet.

Til slutt, vi håper at dere tar imorgen en beslutning som beviser at rasisme og mangel på respekt for menneskeverdet ikke kan tolereres.

Med vennlig hilsen

Abnaa el-Balad-studentbevegelsen
Iqraa Studentsamskipnaden-Islamic Movement National Democratic Assembly (NDA) - The Student Movement

/oversatt fra engelsk/ http://www.alternativenews.org/english/2263-open-letter-to-the-board-of-governors-of-trondheim-university.html

 
 
    
 SEND INN LESERBREV TIL
 REDAKSJONEN >>>
 
 FLERE LESERBREV:
Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk (19.1 2010)
 
Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken (15.1 2010)
 
Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut? (13.1 2010)
 
Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK (30.12 2009)
 
Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis (21.12 2009)
 
Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU” (15.12 2009)
 
Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva? (10.12 2009)
 
Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker (10.12 2009)
  Allan Krill: For mappa mi (14.12 2009)
 
Per Carlsen: Læresteder i klemme (7.12 2009)
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme (9.12 2009)
 
Odd W. Andersen: Saltkraftverk (30.11 2009)
 
Arkiv