BOIKOTTDEBATTEN Statsråden: - Modig og bra av styret
(12.11.09, 08:21) Selv om hun har gjort det klart hva konklusjonen bør bli, gir forskningsminister Tora Aasland NTNU-styret ros for å behandle saken om akademisk boikott. Seks av styrets medlemmer er helt klare på at de går mot boikott. |
- Å åpne opp for og gi mulighet for diskusjoner om det prinsipielle i slike saker, mener jeg er i tråd med god norsk demokratisk skikk, sier forskningsminister Tora Aasland. |
- Jeg vil understreke at det er bare fint at saken behandles i NTNUs styre. Det er en modig og fin ting av styret å gjøre, og det har min fulle støtte, sier Tora Aasland til UA.
De som har oppfattet at Aasland har gitt NTNUS styre en smekk på fingrene, har trukket gal konklusjon, i følge statsråden.
Tidligere uken gjorde Aasland det klart at styret ved NTNU bryter lovfestede prinsipper om akademisk frihet, dersom de skulle vedta en boikott. I ettertid er det reist spørsmål ved om det er noe poeng for styret å behandle saken, så lenge det er lagt en overordnet politisk føring på utfallet.
Avviser instruksjon
- Det er ingen intensjon fra min side å instruere styret. De må selv fatte et vedtak, men det har vært viktig for meg og regjeringen å klargjøre hva vi står for i denne viktige og vanskelige debatten, sier Aasland.
Som øverste politiske myndighet på området mener hun at hun bare har signalisert og tolket hva som ligger bak loven om akademisk frihet.
- Men i følge den samme loven har universiteter og høyskoler rett til å utforme sitt eget faglige og verdimessige grunnlag?
- Det er en absolutt viktig del av dette. Men det er også klart at vi må forvalte denne retten klokt. Et hvert påbud eller forbud kan være til hinder for akademisk frihet, sier statsråden.
Hun understreker at regjeringen ikke blander seg i hva enkeltstudenter eller forskere mener eller gjør. Problemet oppstår i det en institusjon vedtar forbud eller påbud.
Av Sølvi W. Normannsen |