MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Alt på ett brett (27.11.09, 08:01)

Gunnerusbiblioteket er først ute med å tilby studenter lesebrett med elektronisk pensum. Fra og med vårsemesteret blir en håndfull arkeologistudenter de første prøvekaninene for "pensum i lomma".

Kindle og Sony
Lesebrettet Kindle er internettbokhandleren Amazons baby. Via en trådløs nettforbindelse går kjøp og nedlasting som en drøm. Baksiden er at denne plattformen er bundet til den ene tilbyderen, og e-bøkene er ikke lesbare på andre plattformer.
Sony sin løsning er frittstående, men ikke like sømløs som Kindle.
Begge plattformene trekker svært lite strøm, med en batterikapasitet som rekker til en hel vinterferie som skippertakspugging , ifølge Angeletaki og Danielsen på Gunnerusbiblioteket. Bildet er fra Gunnerus' eldste rom - den ærverdige Knudtzon-salen. Foto: Tor H. Monsen.

Prosjektet:
Ett av målene er at alle fag ved NTNU benytter elektroniske informasjonsressurser som pensum­litteratur der dette er tilgjengelig og har ønsket faglig kvalitet. Dette vil profilere og støtte opp om NTNU som et nyskapende universitet gjennom å ta i bruk ny teknologi og det gir nye muligheter for læring og forskning.
Fremtidens pensum telles i bytes, ikke sider. Den umiddelbare fordelen ligger i vekten på ryggsekken: Kilovis med papir versus noen hundre gram med elektronikk. Utfordringen er å designe lesebrett med høy nok oppløsning, god lysstyrke og lavt nok strømforbruk til å slippe å ha med seg ledning på bussen.

- Hensikten med pilotprosjektet er å få flere fagmiljø til å få opp øynene for den nye teknologien og hva den kan gjøre. Altfor mange e-bøker blir ikke brukt. Lesebrettene er et av flere virkemiddelet for å øke bruken, sier Lars Danielsen.

Bibliotekaren Danielsen og arkeologen Alexandra Angeletaki demonstrerer to ulike typer lesebrett for Universitetsavisas utsendte. Brettene har overraskende god kontrast mellom tekst og bakgrunn, og mangler flimringen som mange dataskjermer er belemret med. Ifølge de to bibliotekarene kan man lese lange tekster over flere timer uten å bli mer svimmel enn ved å lese på papir.

E-bøker på frammarsj
E-pensum er en liten del av et større e-bokprosjekt ved biblioteket. Universitetsbilioteket i Trondheim har fått en million kroner i Strategi- og omstillingsmidler fra NTNU til å komme opp med en kompetanse og organisasjon på elektronisk pensum.

Gunnerus tilbyr fra nyttår en testgruppe av studenter et semesteremne i arkeologi og et i professteknikk digitalt. To ulike lesebrett skal prøves ut. Basert på tilbakemeldingene fra studentene skal prosjektet bestemme seg for veien videre. En phd-stipendiat i arkeologi har allerede gitt forskjellige e-bøker en grundig akademisk lesetest, og har kommet med gode tilbakemeldinger.

- Mange leser e-tidsskrifter, men tykke bøker er folk mer skeptiske til, mener Angeletaki.

Universitetet i Oslo har i en tid lånt ut tomme lesebrett på linje med vanlige bøker. Responsen blant studentene har vært stor: Ifølge Angeletaki og Danielsen er det rundt 200 på venteliste.

Rettigheter en utfordring

Prosjektet e-pensum samarbeider med Tapir forlag med å avklare rettigheter og avtaler. Hver enkelt forfatter og forlag må kontaktes for avklaring av betingelser og distribusjon. Dette er det mest krevende ved elektronisk litteratur.

- Det er en jungel av forskjellig policy på rettigheter og prissetting der ute, sier Danielsen.

På mandag orienterer Angeletaki og Danielsen om prosjekter. De seks til ti studentene som blir tilbudt lesebrett og pensum trekkes ved loddtrekning etter jul. Interessen er stor, opplyser prosjektgruppen.

Av:Tor H. Monsen