MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

NTNU Videre
Har tatt mye – vil ta mer (1.12.09, 09:17)

I løpet av de siste årene har NTNU Videre mer enn doblet virksomheten på videreutdanning. Produksjonen nærmer seg 600 årsenheter og er på linje med en liten norsk høgskole. Nå satser seksjonssjef Frode Arntsen på å skape nye møteplasser, der møter mellom ledere og forskere kan løfte NTNU videre.

Vil videre. Seksjonssjef Frode Arntsen ved etter- og videreutdanning har hatt god fart i virksomheten de siste årene. Årets aktivitet blir på linje med fjorårets, mange av studentene er ansatt i det offentlige der finanskrisen ikke har bitt like hardt fra seg. Foto: Sølvi W. Normannsen
I dag samles over 30 ledere fra offentlige og private virksomheter over hele landet, til fagdag om internasjonal prosjektledelse på Gløshaugen. Arrangør er NTNUs videreutdanningsprogram som drives av tre institutter. Sekretariat og tilrettelegger er Seksjon for etter og videreutdanning, NTNU Videre.

Seksjonssjef Frode Arntsens plan er at dagens arrangement blir det første av flere slike seanser. Han kaller det møteplasser, der ledere i ulike bransjer og offentlig forvaltning inviteres til å møte ulike miljøer ved NTNU.

-Det er viktig å fortelle hva vi holder på med her. Samtidig er det avgjørende for oss å få vite hva slags behov som finnes der ute. Vi vil vite hva ledere i næringsliv og forvaltning mener er viktig for dem, og hva de gjerne vil hente ut hos oss for å øke sin konkurranseevne, sier Arntsen.

9000 på etter og videreutdanning
Det er jobbet strategisk med videreutdanning ved NTNU de siste 11 årene, et arbeid som for alvor begynte å gi uttelling rundt 2002. Fra 2003 til i fjor økte antallet produserte årsenheter fra 230 til 560. NTNU Videre, som består av 25 administrative ansatte, arrangerer også konferanser for fagmiljøene. I år lander de rundt 30 slike arrangementer, også det er godt over en dobling på få år. Den samlede omsetningen, inkludert insentivmidlene som fordeles fakultetene som bidrar, er nå på rundt 70 millioner kroner.

Rundt 4500 personer har deltatt på poenggivende videreutdanningsløp hvert av de siste fem-seks årene. Like mange har vært innom på etterutdanning i form av kortere kurs eller seminarer. Det er særlig stor interesse for masterprogrammene i skoleledelse, samt organisasjon og ledelse.

Kunne doblet
Det er stor konkurranse i dette markedet, men i følge Arntsen har NTNU økt sin andel mer enn universitetene i Oslo og Bergen.

- Vi har fokusert mye på det markedet er opptatt av, som organisasjons- og ledelsesfag og bedriftsinterne programmer. Det er også der vi lykkes best. Samtidig har vi flere store profesjonsutdanninger her, som trekker interesserte, sier seksjonssjefen.

Arntsen mener interessen er så stor at NTNU fint kunne doblet denne produksjonen, men dette bremses av kapasiteten i fagmiljøene som står for undervisningen.

- Samtidig: Dette er jo betalt virksomhet også, miljøene tjener på det, sier Arntsen.

Han viser til at NTNU har en årlig topplederkonferanse som trekker mye folk fra regionen og er et positivt og solid initiativ for denne gruppen. Men NTNU Videre-sjefen er opptatt av at universitetet også må vise det store sjiktet av ledere og mellomledere i norske virksomheter utenfor midt-Norge at de også kan hente mye her.

Globale utfordringer
Klokken 10.00 i dag åpner rektor Torbjørn Digernes prosjektlederseminaret NTNU Executive Project Forum i H2, hovedbygget. Dagens tema er suksesser og utfordringer i globale prosjekter.

Bakteppet er at stadig flere norske selskaper har jobber med global virksomhet. De som lykkes best, er de som finner de riktige nøklene for å få til samhandling i det konglomeratet av utfordringer som kan oppstå: Fra kulturforskjeller og ulik motivasjon ut fra ulike ståsted, til politiske forskjeller og spørsmål om lokale skikker, korrupsjon og skatter.

Arrangørene har hentet inn internasjonal ekspertise på området: Professor Karlos A. Artto fra Helsinki University of Tecnhology skal snakke om State-of-the Art in Global Projects. Yngvar Duesund, som har en lang fortid i Statoils internasjonale virksomhet i Iran og USA, skal snakke om sine erfaringer med å styre verdensomspennende prosjekter.

Stipendiat Wenche Aarseth har jobbet med noen av Norges største virksomheter, både innen olje og gass, finans og engineering. Hun fordyper seg nå i hvordan selskaper skal gå frem for å lykkes med globale prosjekter. Det hele rundes av med Nils Olsson, professor i prosjektledelse ved NTNU og leder for videreutdanningsprogrammet i prosjektledelse.

Av Sølvi W. Normannsen (tekst og foto)