MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

BOIKOTTDEBATTEN
Ber om alle navn på boikott-listen (1.12.09, 12:19)

Professor Bjørn K. Alsberg har bedt NTNUs hovedarkiv om navnene på alle ansatte og studenter som skrev under på oppropet for boikott av Israel. Alsberg står bak anti boikott- kampanjen som fikk debatten til å ta full fyr internasjonalt.

Professor og boikottmotstander Bjørn K. Alsberg har filmet flere av forelesningene om konflikten i Midt-Østen i høst. Her håndterer han videokameraet under Stephen Walts foredrag. Foto: Tore Oksholen.
Professor Alsberg har også gjort opptak av inviterte gjesteforelesere under gjesteforelesningene om Israel-Palestina-konflikten.

Alsbefg ønsker ikke å gjøre rede overfor UA hvorfor han har bedt om navnelisten over boikott-tilhengere.

Allerede 13. november, dagen etter at styret sa nei til akademisk boikott av Israel, bad professor Bjørn K. Alsberg hovedarkivet om kopi av listen med underskriftene til de som støttet boikott.

Han fikk deretter oversendt det opprinnelige oppropet, der 13 vitenskapelige ansatte ved NTNU og HiST tok til orde for boikott. Styret fikk stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet rettet mot seg, da de valgte å realitetsbehandle dette som en egen sak.

Også studentnavn
Etter å ha fått tilsendt listen påpekte Alsberg, som er professor ved Institutt for kjemi, at listen virket ufullstendig fordi den kun inneholder 13 navn. Han bad derfor hovedarkivet om den fullstendige listen.

Boikottmotstanderen presiserte at han ønsket alle navnene – inkludert studenter og andre ikke-vitenskapelige ansatte.

Det viste seg etter hvert at arkivet ikke har noen annen underskriftsliste enn den Alsberg har fått.

Siden torsdag i forrige uke har UA forsøkt å få Alsbergs forklaring på hvorfor han vil ha navnelisten og hva han skal bruke den til. Etter å ha lagt igjen talemeldinger, sendt tekstmeldinger og e-post med fullstendige spørsmål, sender Alsberg følgende sms tirsdag morgen:

”Hei, jeg har ingen kommentarer til det du henviser til. Mvh. Bjørn Alsberg”.

Professor Bjørn Kåre Alsberg ved Institutt for kjemi har et israelsk flagg hengende på kontorveggen, og et hjerte som banker varmt for Israel. Foto: Sølvi W. Normannsen
Under opptakten til styrets behandling av saken, gjorde UA et intervju med kjemiprofessoren. Hensikten var å presentere ham for UAs lesere, og forklare noe av engasjementet han la for dagen i boikott-saken. Alsberg trakk senere dette intervjuet, fordi han ikke ønsket fokus på sin person.

Filmet forelesninger
Professorens nei til boikott-opprop samlet flere tusen navnetrekk fra folk verden over. Kampanjen skjøt fart da Scholars For Peace in the Middle East overtok den, et internasjonalt nettverk som hevder å ha 28.000 sympatisører på 3500 campus verden over. Alsberg forklarte sitt brennende engasjement med en pro-Israelsk holdning og at han fant det grunnleggende galt at et universitet skal ha en utenrikspolitikk.

Den erklærte Israel-tilhengeren er også sterkt kritisk til forelesningsrekken om konflikten i Midt-Østen som han mener har vært for ensidig.

Professoren er lagt merke til fordi han har filmet flere av forelesningene i høst. På spørsmål om hvorfor han har gjort dette, svarte Alsberg at hans tanke var å legge filmene ut på nettet, eksempelvis på Youtube.

Dette har han ikke fått lov til av en representant fra administrasjonen. På spørsmål fra UA om hva han ville oppnå med det, svarte professoren at han ville at det Walt sa skulle bli gjort kjent. Da kunne de som eventuelt ville debattere det i ettertid få alle fakta på bordet.

Onsdag 2. desember holdes neste gjesteforelesning. Da står professor Hilde Henriksen Waage, Universitetet i Oslo, for tur.

Sølvi W. Normannsen