- Studenter bør betale for utskrifter
(4.12.09, 07:45) Det mener studentrepresentant i styret, Morten Olimb. - Jeg ser ingen logisk grunn til at NTNU skal betale for et ubegrenset antall utskrifter for studentene. |
- Jeg visste at det er et høyt forbruk av utskrifter blant studenter, men at tallet lå så høyt var jeg ikke klar over, sier studentenes representant i styret. Olimb. Han er imidlertid på kollisjonskurs med studentdemokratiet, som er mot innføring av papirbegrensninger. Foto: Studenttinget. |
Han etterlyser tiltak for å få ned det han kaller ”papirsløsingen på NTNU” etter å ha lest om at studenter skriver ut 67.500 ark i løpet av en gjennomsnittlig uke bare på biblioteket på Dragvoll.
- Kvote bevisstgjør
Olimb etterlyser enkle tiltak for å redusere forbruket, som standard tosidig utskrift på fellesskrivere. Han viser blant annet til Universitetet i Oslo, som har innført dette. Oslo-studentene får tildelt en utskriftskvote for semesteret. Om denne blir oppbrukt, må studentene betale for overskytende papirforbruk.
- Dette vil føre til en mer bevisst holdning til hva vi printer ut blant oss studenter. I dag eksisterer det ingen begrensinger, og da er det ingen grunn til å tenke over hva du skriver ut, sier han. – Jeg ønsker ingen skyhøy avgift for å ta utskrifter, men jeg tror heller ikke avgiften trenger å være å være så stor for at vi studenter tenker oss om en ekstra gang før vi skriver ut.
Studentene mot
- NTNU er en av ytterst få institusjoner som ikke har utskriftskvoter for studentene, sier seksjonssjef Harald Bøhn ved Dragvollbiblioteket.
Bøhn satt i et arbeidsutvalg i 2004 som vurderte ulike tiltak for redusering av forbruket. Flertallet i utvalget anbefalte kvoter. Studentrepresentanten var mot. Anbefalingene ble oversendt daværende universitetsdirektør, men det ble i følge Bøhn ikke gjort noen oppfølging i form av konkrete tiltak.
Vil ikke være først
- Studenttinget gjorde et miljøvedtak i 2007. Studenttinget stemte mot en ’papiravgift’ for studenter. Samtidig åpner vedtaket for innføring hvis NTNU selv gjør tiltak på området, men først etter at vi har sett effekten av tiltakene, sier nestleder Pål Ivar Brekke.
Hvorfor vil dere ikke gå foran med et godt eksempel?
- Studenter i forskjellige fag har ulike papirbehov, noe som gjør det vanskeligere å bestemme kvoter. Dessuten er studenter pålagt å levere inn besvarelser for sensur på papir, svarer Brekke.
Av:Tor H. Monsen |