MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

UNIVERSITETSAVISA MENER
Årets trønder (4.1.10, 10:59)

En klimateknolog er kåret til Årets trønder av Adresseavisen. Vi gratulerer Nils A Røkke med prisen. Dessverre er det ikke opp til ham å avgjøre når teknologien hans skal tas i bruk.

Røkke er klimadirektør ved Sintef, og en av lederfigurene innen satsingen på bærekraftige energisystemer ved forskningsstiftelsen og ved universitetet. ”Det er hyggelig at teknologimiljøene får en slik pris”, var hans umiddelbare reaksjon. Så skriver juryen også i sin begrunnelse at ”Klimaproblemet er vår tids største utfordring… Kunnskap og innovasjon er en av de viktigste veiene ut av uføret. Her stiller trøndelagsregionen sterkt, særlig på grunn av forskningsmiljøene ved Sintef og NTNU.”

Røkke tok doktorgraden i forbrenningsteknologi ved NTH i 1994 og ble ansatt som klimadirektør ved Sintef i 1998. Han leder også et av de åtte nasjonale forskningssentrene for miljøvennlig teknologi. At en slik mann kåres til årets trønder, framfor gamle rockestjerner og unge skiløpere, er overraskende og velkomment. Det sier også noe om hvordan klimatrusselen oppleves.

I morgen tirsdag åpner årets kursdager, samarbeidsprosjektet mellom NTNU og Tekna. Også her står klimaet på programmet. Røkkes forskningsfelt er fangst og lagring av CO2. Det handler om å komprimere klimagassen og føre den tilbake i grunnen. CO2-håndtering og teknologiutvikling er også et ledende tema under kursdagene.

Ifølge det internasjonale energibyrået IEA vil fangst og lagring av karbondioksid bli avgjørende for hvorvidt det skal være mulig å bremse, og, etter hvert, redusere de globale utslippene av CO2. Dersom ambisjonene om kutt i utslippene på 80-85 prosent innen midten av århundret skal være mulig, må slik teknologi som gjør det mulig å fange og deponere CO2 bli tatt allment i bruk.

Teknologioptimisme er i og for seg en god ting. At de som holder på med ”cutting edge” forskning på området drives av visjoner og næres av optimisme, er noe vi skal være glad for. Men teknologioptimismen kan ikke skygge for det faktum at det er politikken som avgjør når og på hvilken måte ny teknologi og nye systemer skal tas i bruk.

Etter København er det vanskelig å ikke være politikkpessimist. Diskusjonene går på om man skal ha som mål at den globale temperaturen skal stige med max 1,5 eller 2 grader. Den som har lest Mark Lynas’ ”Six Degrees” vet at svært mye vil skje om planeten blir 2 grader varmere. Samtidig får man en ubehagelig fornemmelse av at oppvarmingen kanskje ikke stanser ved 2 grader.

Det er fortjenestefullt at en klimateknolog er årets trønder. Men det er politikeren og regjeringssjefen Jens Stoltenberg som bestemmer. I sin gratulasjonshilsen til Røkke ønsker Stoltenberg ham og kollegene hans ved Sintef og NTNU et godt nytt år.

Gode ønsker er gratis.

Tore oksholen
Ansvarlig redaktør