MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

STUDENTDRAPET
Tunge skygger over nytt semester (11.1.10, 12:59)

Flaggene vaiet stille på halv stang foran hovedbygget på NTNU mandag morgen. De bar bud om en dypt tragisk start på det nye semesteret. Sjokk, sorg og fortvilelse følger etter tragedien som rammet dobbelt: Musikkstudent Linn Sandtrøen ble drept av sin nære nabo, som også var student ved NTNU.

Tung start NTNU har 20 000 studenter. ”Vi har ingen å miste”, sier rektor Torbjørn Digernes, men rett før helgen skjedde nettopp det. Vårsemesteret 2010 fikk en særdeles tung start. Foto: Sølvi W. Normannsen.
Det er tillyst en minnestund for avdøde Linn Sandtrøen i Orgelsalen i Olavshallen, klokken 19.00 onsdag kveld. I helga ble det opprettet en minnegruppe på nettsamfunnet Facebook, der både familie, bekjente, medstudenter og venner strømmer til og samler seg i tapet og sorgen. Søndag kveld var Bakke Kirke på Møllenberg åpen for alle som ville ha en stille stund. Noen tente lys, andre satt i ettertenksomhet og lyttet til orgelresitasjonene.

- Uansett om det er få eller mange, det er riktig og viktig å skape slike muligheter for de som måtte ha behov for det, sier studentprest Birthe Gresseth.

Også organisasjonsdirektør Trond Singsaas ved NTNU, representanter fra kriseteamet i Trondheim kommune og folk fra universitetets HMS-seksjon var til stede i kirken.

Beredskap fremover

Åpen kirke Søndag kveld var Bakke Kirke på Møllenberg åpen for alle som ville ha en stille stund. Noen tente lys, andre satt i ettertenksomhet og lyttet til orgelresitasjonene. Foto: Christian Fossen.
Folk som har vært til rådighet for dem som har ønsket det gjennom helgen, forteller ikke om noen stor pågang. Henvendelsene kommer i små drypp. Holdningen er at det er viktig å holde en beredskap som skal ivareta dem som trenger det, også når semesteret kommer i gang.

Mandag morgen ble det holdt et orienteringsmøte for ansatte og studenter ved musikkvitenskap. Også her var studentprestene til stede, sammen med organisasjonsdirektøren og NTNUs informasjonssjef Christian Fossen.

Trondheim kommunes kriseteam er ikke lenger operativt på denne saken, men de som føler seg berørt av de siste dagenes hendelser kan kontakte Psykosisial helsetjeneste hos Studentsamskipnaden. Denne er åpen på dagtid og tilbyr samtaler med kvalifisert helsepersonell.

Studentprest Birthe Gresseth sier studentprestene tar i mot henvendelser når noen måtte føle behov for å snakke med dem.

Uventede reaksjoner
- For noen kan terskelen for å ta kontakt være høy, men det er kjempeviktig at det nå finnes et tilbud for dem som trenger det, sier Gresseth.

Budskapet, både fra NTNU-ledelsens side og fra studentpresten, er at det er viktig å ikke være alene med vanskelige tanker. Man bør snakke med folk rundt seg.

- Men det er også viktig at man føler etter, hvor grensen går for når man bør oppsøke annen, profesjonell bistand, sier studentpresten.

Gresseth sier noen kan få sterkere reaksjoner enn de kanskje hadde ventet. Noen kan også ha opplevd ting tidligere, som kan bli trigget av en slik situasjon.

- Er det noen som føler frykt i kjølvannet av at det ufattelige skjer?

- Det kan komme mange ulike reaksjoner, de fleste er normale. Det går an å bli redd, Muligheten til å identifisere seg i denne saken er høy, da det var to studenter i ens egen by som var involvert. Tanker kan komme, om at det kunne hendt meg. Og kanskje også tanker om hvorvidt en selv kunne gjort noe slikt. Det kan være svært sammensatt.

- Det er viktig nå, å ikke la terskelen for å søke bistand bli for høy, sier Gresseth.

Ikke én å miste
Både offer og gjerningsmann var studenter ved NTNU. Ledelsens budskap nå er at alle som fører seg berørt på den ene eller andre måten, kan ta kontakt med dem som står til rådighet for det.

I sin blogg mandag morgen skriver rektor Torbjørn Digernes at vårsemesteret 2010 fikk en verst mulig start.

”Nyheten om at en av våre studenter ble funnet drept på sin studenthybel, har rammet hele NTNU med sjokk. Ingen forblir uberørt av en slik meningsløs hendelse. Selv om vi har 20 000 studenter ved NTNU, har vi ikke en eneste å miste”, skriver rektor, som oppfordrer de mange som nå er i sjokk og sorg om å ta vare på hverandre."

29 år gamle Linn Sandtrøen ble funnet drept i studentleiligheten hun leide av SiT på Kalvskinnet torsdag i forrige uke. Hennes 24 år gamle nabo, også han student ved NTNU, ble pågrepet noen timer senere. Han har innrømmet drapet, men har problemer med å forstå hva som fikk ham til å gjøre det. Han har aldri tidligere vært innblandet i noen straffesak. 24-åringen er varetektsfengslet for fire uker.

Av Sølvi W Normannsen

Psykososial helsetjeneste hos SiT
Studentprestene