MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

- Obama skygger ikke unna (19.1.10, 07:12)

- Presidenten skygger ikke unna de vanskelige spørsmålene, konstaterer Obamas sendebud i Norge, ambassadør Barry White. Som påsto at han aldri utbrøt ”Holy Cow” da nobelpristildelingen kom for hans ører.

FAKTA

Change we can believe in?
Det var tittelen på USAs ambassadør Barry Whites gjesteforelesning på Dragvoll. Vil presidentskiftet få noen innvirkning på relasjonene mellom Norge og USA?

White har bakgrunn som toppjurist i Boston.

Litt etter medga White at han sa noe som begynte på ”Holy…” Sikkert er det at nobelprisen medførte mye uforutsett ekstraarbeid for den nybakte ambassadøren. Det er først i det siste at det har blitt tid til å gjøre seg ordentlig kjent med landet han er sendebud i.

Også den presidenten White representerer fikk utfordringer i fanget han ikke hadde bedt om, eller kjørt valgkamp på. Det ”finansielle Holocaust” (Whites ord) som rammet USA og verden kort tid etter Obama tok over og som dominerte fullstendig det første året, har nå veket plass for tema Obama selv ønsker å sette kreftene inn på å møte.

Iran på topp
På spørsmål fra UA om hva som ligger øverst på presidentens agenda, svarer White ”Iran” og atomvåpentrusselen denne nasjonen representerer.

Men også helsereform og klimatrusselen står høyt oppe på agendaen. Det første er noe han nå ser ut til å få igjennom, trass i et svært fiendtlig innstilt senat. Ambassadøren brukte tid i foredraget på å lufte sine, noe udiplomatiske, frustrasjoner over.

- Når jeg ser på Norge, virker det som om partiene kan være uenig i sak, men likevel drive et pragmatisk samarbeid om å få ting gjort. Hos oss er det ofte viktigere å få erobret en maktposisjon enn å få ting gjort. I senatets behandling av helsereformen har det ikke vært mulig å få én eneste republikansk senator over på presidentens side. Det er høyst uvanlig, og sier noe om hvor vanskelig jobb han har, sa White.

Søker samarbeid
Men Obama er en utpreget konsensussøkende politiker, og vil fortsette å søke samarbeid på tvers av skillelinjene, understreket ambassadøren.

- Han skygger ikke unna de vanskelige spørsmålene. Han hadde ikke behøvd gyve løs på helsereformen, og han hadde ikke behøvd å gjøre klimaproblemet til en topprioritert sak.

Ifølge White er president Obama svært oppmerksom på de konsekvensene et varmere klima vil kunne få for nordområdene: Samtidig som vesentlige deler av verdens olje- og gassreserver befinner seg i disse, økologisk sårbare, områdene.

- USA er opptatt av å samarbeide med Norge for å forvalte og beskytte disse ressursene på fornuftig vis, sa han.

Tror på teknologi
I denne settingen er teknologiutvikling av stor betydning, poengterte White, som røpet stor tro på dens betydning når det gjelder å bekjempe klimatrusselen.

- Teknologiske og naturvitenskapelige oppdagelser vil løse våre energiproblemer på måter vi ikke kan forestille oss i dag. Jeg har enorm tro på hva det er mulig å få til på det vitenskapelige området, om man ser 30 og 40 år fram i tida.

Av Tore Oksholen (tekst og foto)