Har du fått deg noe jobb da...?
(9.7.03, 18:17) Universitetsavisa har spurt fire nyeksaminerte om hva som skjer på jobbfronten. Mens noen kan velge og vrake i tilbud, går det tregere for andre. Det er blitt et trangere jobbmarked for flere høyt utdannede. Mange hevder at motgiften er allsidighet og vilje til å velge utradisjonelt. Hva du kan utenom det du lærte på universitetet, er nesten like viktig som hovedfaget ditt.
Universitetsavisa spør fire uteksaminterte studenter om jobbstatus. Hva må gjøres for å dra i land drømmejobben, og hvordan vurderer vår nye intelligentsia jobbframtiden? To av de vi spør har bakgrunn som studentpolitkere. De to andre har det ikke. Men hvem av de to er det som har fått jobb uten problemer? Og hvilke er det som sliter?
|
Hulda vil bli arkeolog |
Navn: Hulda Bernhard
Fag: Arkeologi
Jobbstatus: Søkende. Midlertidig feltarbeid, NTNU
Hulda er tidligere leder for Velferdstinget - Trondheimsstudentenes kontrollorgan overfor Studentsamskipnaden
- I disse dager har jeg heldigvis jobb. Jeg er engasjert av Institutt for arkeologi og kulturhistorie i forbindelse med en feltutgraving på Aukra. Dette er imidlertid en sesongjobb. Jeg søker primært stillinger som konservator og arkeolog, typisk på museer og universiteter. Man kan ikke være kresen. Jeg er interessert i alle jobber innen fagfeltet mitt. Man må i alle fall være villig til å flytte på seg. Jeg leverte nylig hovedoppgaven, og har foreløpig ikke søkt andre typer stillinger.
- Jeg kommer til å benytte meg av alle de kanaler som finnes. Jeg kan også bli nødt til å ta forskjellige strøjobber. Man bør heller ikke være redd for å banke på dører.
- I alle bransjer er antakelig personlige kontakter viktige. Innenfor arkeologi er det fryktelig mange nyutdannede i år, så det blir vanskelig å få fast jobb. Ellers tror jeg det er positivt å være allsidig, å ha erfaring fra andre typer jobber. Jeg har blant annet vært politiker, jeg har organisasjonserfaring og har jobbet i servicenæringen.
- Mitt inntrykk er at de fleste fra mitt kull er blitt fanget opp innenfor relaterte yrker. På arkeologi blir de fleste tilbudt kortere feltarbeid etter hovedfaget, hvis de ønsker det.
|
Erling har fått seg jobb i en "consulting group". |
Navn: Erling Paulsen
Fag: Industriell økonomi og teknologiledelse
Jobbstatus: Fast jobb, Boston Consulting Group
Erling har vært leder av Studentutvalget for siv.ing.-utdanningen og studentrepresentant i Kollegiet/Styret
- Akkurat nå jobber jeg som valgkampsjef for Sør-Trøndelag Høyre og Trondheim Høyre. Jeg søkte ingen jobber før tilbudet fra Boston Consulting Group kom. Jeg starter i fast jobb til høsten. Jeg fikk innpass der etter å ha hatt sommerjobb på samme sted i fjor.
- Det aller viktigste er å jobbe skikkelig med studiene, uansett hva en studerer. Utenom fagene på NTNU, var jeg studentrepresentant i Styret i 1999. Og etter det satt jeg i styret for Tapir. Dette var en glimrende anledning til å lære noe om praktisk business.
- Det er tøffere tider enn før for os fra Industriell økonomi, som tradisjonelt har vært et fag med svært gode jobbmuligheter. Noen av dem jeg kjenner har fått jobb. Noen har midlertidige sommerjobber nå, som ikke er så relevante for utdannelsen.
- Jeg tror jobben min i Boston Consulting er trygg, i alle fall i et to til tre års perspektiv. Dette er en type jobb med lange dager, men også med mange spennende muligheter innad i selskapet. På sikt vil jeg imidlertid også vurdere andre potensielle arbeidstakere.
|
Fredrik har mest lyst til å lage spillefilm. |
Navn: Fredrik Myklebust
Fag: Filmvitenskap
Jobbstatus: Søkende. Deltid på Medierommet, NTNU
- Jeg har søkt to stillinger foreløpig, begge som medielærer på videregående. Helst vil jeg ha en grei jobb med gode penger innenfor filmfaget. Drømmejobben er å lage den neste norske spillefilmen. Men det er samtidig den siste jobben jeg ville valgt av økonomiske grunner!
- Den enkleste måten å få jobb på, er gjennom personlige bekjentskaper. Selv har jeg fått alle mine jobber hittil gjennom slike kanaler. Sommerjobber er dessuten en god måte å få solgt seg inn i en bedrift. Jeg vil også gå rundt og høre, og vise ansiktet mitt. Det personlige inntrykket tror jeg er viktig. Jobberfaring i seg selv er verdifullt, selv om arbeidet ikke er relevant for fagfeltet.
- Særlig på det filmteoretiske feltet er rekrutteringen til yrket smal. Det er lettere innenfor praktisk film. I TV-bransjen må du virkelig jobbe for å komme deg inn. Du kan gjerne starte som kaffekoker. Så kan man bli kjent med folk og arbeide deg framover derfra. Å bli regissør er som å være kunstner. Man må jobbe hardt, og deretter få vist fram arbeidene sine for de riktige folkene.
Navn: Trude Hoff
Fag: Psykolog
Jobbstatus: Fast jobb. Barne- og ungdomspsykiatrien, Kristiansund fylkessykehus
- Jeg søkte kun jobber direkte relevant for min spesialutdannelse, som er barne- og ungdomspsykologi. Jeg fikk tilbud om tre faste jobber. Det har ikke vært verken behov eller ønske for meg å søke stillinger utenfor fagområdet.
- De faste stillingene var alle utlyst på vanlig måte, inklusiv den jeg bestemte meg for. Bortsett fra å søke, gjorde jeg ikke noe spesielt for å få jobben.
- Det er mange stillinger jevnt over for psykologer, særlig ute i distriktene. Det er en opptrappingsplan for psykiatrien på landsbasis, og behovet for psykologer er stort. Det er verre å få jobb i pressområdene, hvor svært mange kandidater helst ønsker å jobbe. Lønnen er imidlertid lavere i byene enn i distriktene.
- Jeg vurderer jobben min som trygg, blant annet på grunn av den nasjonale satsingen på psykiatri. Det ser også ut til å være gode muligheter for folk med hovedfag i psykologi innenfor en rekke ”nye” bransjer, som private klinikker og innen karriererådgiving.
Av Tor H. Monsen Les også:
Ledighetstall for akademikere
|