MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Se Trond Mois egne oppskrifter (22.10.03, 20:17)

Norsk spekeskinke smaker ypperlig til blåskjell.
BLÅSKJELL: En hvitløk, en rødløk, en chilipepper (med frø), salt norsk spekeskinke, gressløk og paprika.

Kutt grønnsakene og spekeskinken i biter. Legg skjellene og grønnsakene i en kasserolle og damp i tørr hvitvin. Skjellene er ferdige når de åpner seg. Beregn rundt en halv kilo skjell per person hvis det er til smårett, ca. en kilo hvis det er hovedrett.Denne fiskesuppa kan du lage på fem minutter.
FISKESUPPE: En liter vann kokes opp, tøm oppi en liter kremfløte, (eventuelt to bokser hermetiske tomater i stedet). Krydre med salt og sort pepper. Kutt gulrot, rødløk og purre og småkok sammen med væsken i 5-10 minutter. Skjær opp ca. 700-800 gram laks i terninger (100 gr. per person). La laksen trekke i suppen i ett minutt før den tas av plata. Smak til med smør på slutten. Gjerne litt lime også.
Stappe med smørgule mandelpoteter kan være en hovedrett i seg selv hvis man sper på med litt bacon og grønt.
POTETMOS: Kutt poteter, gjerne mandelpoteter, i grove biter. Skjær opp 3-4 skiver bacon og en halv hvitløk. Fres alt i olje i ei gryte. Ha oppi en stor klatt smør. Når potetene begynner å bli litt brune, hell oppi vann slik at det så vidt dekker potetene. Kok til vannet er nesten trukket inn i potetene.

Bland inn litt purreløk, tabasco og basilikum, gjerne fersk. Mos potetene med en visp el.l. Det kan gjerne være igjen noen hele biter potet innimellom. Smak til med salt og sort pepper.Steven og Stanley Pizza er en klassiker på Bølgen og Moi-restaurantene. Navnet har den fått fordi 14 prosent av alle Norges Steven og Stanleyer finnes i Kvinesdal, Trond Mois hjembygd.
STEVE AND STANLEY PIZZA: 300-400 gram mel, 1 pakke tørrgjær, en liten teskje salt, 1 dl olivenolje, 2. dl. vann. Alt blandes godt sammen, deigen skal bli seig og tørr. Deigen kjevles ut til en tynn lefse og prikkes med en gaffel for å unngå bobler. Legg den på en bakeplate og sett inn i ovnen uten å heve den. Stekes først på 220 grader i 6-7 minutter til den blir brunprikkete.

I mellomtida lager du tomatsaus: Miks 1 boks hakka tomater, 1 glass tomatpuré og 1 tomapturéglass med varmt vann. Rør gradvis inn 1 tomatpuréglass olivenolje - viktig å ta oljen til slutt for å være sikker på at alt blander seg. Hell tomatsausen over den varme pizzabunnen, og spre skivet hvitost over (helst Norvegia). Sett inn pizzaen i ovnen og stek i ca 6-7 minutter igjen.


Stek omeletten i bare 30 sekunder - da blir den ikke tørr.
OMELETT: En perfekt omelett lages av tre egg. Bruk bare egg, ikke spe med vann eller melk. Visp inn salt og pepper i røra. Bland inn reker, skinke, løk, sjampinjong eller andre ingredienser etter eget ønske. Hell røra i panne med rykende varm olje.

Det viktige trikset: Eggene skal ikke steke i mer enn 30 sekunder! Og ikke rør med noe redskap, bare beveg stekepanna fram og tilbake slik at alt blander seg og stivner. Brett omeletten i to, og la den varme i noen sekunder til. Da skal den fortsatt være bløt i midten. Hvis det skal være ost i den, strøs den i det bløte området.

EGGERØRE: For å lage eggerøre går man fram på samme måte som for omelett, men skjær opp noen biter smør og tøm opp i bollen sammen med de vispede eggene. Smøret vil da smelte gradvis og blande seg inn i eggerøra under steking. Her skal man røre med et redskap, men også eggerøra tas av plata mens den fortsatt er bløt.

Tekst og foto: Elin Fugelsnes

Les hovedartikkel: Fra Grandiosa til gourmet på 1-2-3