MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Får ikke protestere mot Israel-mur (20.2.04, 11:18)

Førsteamanuensis Bassam Hussein ved IVT-fakultetet er motstander av muren som Israel bygger mot de palestinske områdene. Men det får han ikke lov til å gi uttrykk for i e-postsignaturen sin.

SKAMMENS MUR: Dette er muren Bassam Hussein mener han må ha lov til å protestere mot.
Det er ikke bare Bassam Hussein som er imot denne muren. Det samme er den norske regjeringen, FN og nærmest en samlet verdensopinion. Likevel mener IVT-fakultetet at det er upassende at en ansatt gir uttrykk for dette synspunktet i sin e-postsignatur.

Bassam Hussein har nemlig lagt inn ei lenke til nettadressen ”stopthewall.org” i signaturen på e-posten sin. Hvis man klikker på denne lenka, kommer man til et nettsted der man blant annet kan legge inn en underskrift for å protestere mot muren.

Sammenlignes med tradisjonelt brev
Tidligere denne uka fikk Hussein en e-post fra fakultetsdirektør ved IVT-fakultetet, Erik Lund. Her får Hussein anmodning om å fjerne lenka, og at fakultetet oppfatter dette som en klar politisk markering. Lund skriver videre at:

STRIDENS EPLE: Bassam Hussein utrrykker politiske preferanser i e-postsignaturen sin. Det liker ikke NTNU.
Vi ønsker selvfølgelig ikke å begrense de ansattes ytringsfrihet, og har ingen planer om å drive politisk sensur. På den annen side må vi se på e-post som en moderne form for brev, og når du benytter denne i din korrespondanse med studenter m.fl. på vegne av NTNU, vil signaturen i en e-post kunne sammenlignes med tilsvarende i et tradisjonelt brev. Dette er også avklart i samtale med Universitetsdirektøren.

Vil ikke fjerne lenka
- Jeg akter ikke å rette meg etter pålegget, med mindre fakultetet kan vise til klare regler eller lovtekster som nekter meg dette, sier Bassam Hussein til Universitetsavisa. Han mener at det er hans rett som ansatt ved et universitet å ta offentlig stilling til politiske saker som dette – også som ”NTNU-ansatt”.

Hussein spør seg: - Hvis noen studenter lurer på hva jeg mener om denne muren, har jeg da ikke lov til å svare? Hva hvis jeg gikk med en t-skjorte med denne nettadressen på i et forelesningssal? Er ikke det lov?

Men synes du ikke NTNU kan forlange at du som NTNU-ansatt framstår politisk nøytral, for eksempel overfor studentene?
- Nei, det synes jeg ikke. Den norske regjeringen har tatt stilling, og er imot denne muren. NTNU eies av staten og styres av den norske regjeringen. Så hvorfor kan ikke jeg som statlig ansatt kunne ta stilling?

FRA PALESTINA: Bassam Hussein er selv vokst opp i de okkuperte palestinske områdene.
NTNU anser en e-post med signatur som et formelt brev?
- Finnes det noen lover som regulerer dette? Det står ingenting om dette i IT-reglementet til NTNU, i hvert fall. Jeg oppfatter ikke min e-postsignatur som et ”formelt brev”. E-post ser jeg på som en digital form for muntlig kommunikasjon, som er mye mindre formell enn et brev med NTNU-hode.

- E-postsignatur er formell
- Jeg synes ikke det er riktig at ansatte ved vårt fakultet skal gi uttrykk for sine personlige meninger i en e-postsignatur, sier fakultetsdirektør ved IVT-fakultetet, Erik Lund. Han har tatt opp saken i fakultetsdirektørmøtet, og fått enstemmig tilslutning til at det er riktig å be Bassam Hussein om å fjerne denne lenka.

Hvorfor det?
- Fordi vi har konkludert med at e-post med signatur er å oppfatte som et formelt brevark fra NTNU, og her skal man normalt ikke ytre politiske standpunkter.

Vil ikke nekte uten lovhjemmel
Universitetsdirektør Per Ivar Maudal støtter Erik Lund i dette synet.
- Her kan man ikke ytre seg politisk, slår han fast. - Hva Hussein ellers mener i det offentlige rom, legger vi oss selvsagt ikke borti. Dette er altså ikke noe ”angrep på ytringsfriheten”, understreker Maudal.

Hussein har bedt om å få vite hvilke lovtekster dere bruker for å hjemle dette vedtaket. Får han det?

- Ja, det skal han få. Vi har bare ikke kommet så langt ennå. Men hvis vi ikke finner noen støtte i reglement, forskrifter eller lover for vedtaket vårt, vil vi selvsagt ikke nekte Hussein å ha lenka i e-postsignaturen, medgir universitetsdirektøren.

- Ikke tradisjon for å sette munnkurv
- Det er ikke tradisjon for å sette munnkurv på de ansatte ved et universitet, sier Kristin Dæhlie. Hun er hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved NTNU.

- Det er tvert imot det motsatte som er tradisjon, noe som både er og har vært en berikelse for universitetene, påpeker hun.

Dæhlie vil ikke være med på at det er noe viktig skille mellom forskeren ”som NTNU-ansatt” og som ”privatperson”. - Hvis det skal innføres et slikt skille for forskerene på NTNU, er dette en svært viktig prinsippsak som må opp til bred diskusjon, understreker hun.

Av Even Gran

Synspunkter? Send oss et leserbrev!
Les også: Jusprofessorer uenige om saken