MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Ni nye bedrifter fra NTNU/Sintef i 2004 (24.1.05, 13:26)

I året som gikk har ni nye bedrifter med utspring i NTNU og Sintef sett dagens lys.

Fire bedrifter i regi av LEN
Businesscape AS satser på utvikling av prosesskart for loggdata, dvs. å utvikle programvare for visualisering av forretningsprosesser. Utgangspunkt i Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap.

FAKTA

ShipScan – stjernen som sloknet:
De tre studentene som tok førstepremiepotten på 200.000 kroner i Venture Cup Trøndelag 2004, startet optimistisk med ideen om å utføre korrosjonsanalyser av skipsskrog ved hjelp av en ny teknikk som ikke krevde at skip ble lagt i dokk. Dessverre viste innledende markedsanalyser at markedet var dårligere enn antatt, og firmaet ble aldri etablert.

Adactus AS har som forretningsidé å utvikle produkter basert på moderne standarder for telekommunikasjon, ved å tilpasse audio- og videoinnhold til moderne nettverk og terminaler. Opphav i Institutt for telematikk.

Resonator AS vil utvikle, prosjektere og levere høyeffektive elektromotorer som kan omdanne varme fra eksos til elektrisitet. Basis i Institutt for elkraftteknikk.

Inventi AS har som forretningsidé å lage en helhetlig løsning for teknisk infrastruktur i bygninger. Utgangspunkt Institutt for bygg, anlegg og transport og flere Sintef-avdelinger.

FAKTA

Byks mot fullskalaanlegg:
Vinneren av Venture Cup 2003, Byks, har flyttet virksomheten fra Trondheim til Måløy ved Stadtlandet. Teorien hadde de utviklet i Trondheim, og nå ønsket daglig leder Endre Kvalheim å tette gapet mellom teori og praksis. Derfor flyttet han tilbake til verftsindustrien på hjemtraktene.

I løpet av våren starter byggingen av første fullskalaanlegg, en flytende globus med diameter på 40 meter, for oppdrett av fisk. Et nytt selskap som skal stå for bygging og markedsføring blir etablert.

To bedrifter i regi av Technology Transfer
Mikro Minikraft AS har utspring fra vannkraftmiljøet ved NTNU, og partnere er Holtålen kommune, Gauldal kommune og Gauldal Energi. Selskapets virksomhetsområde er å etablere et kompetansesenter som tilbyr tjenester innen utbygging, drift og vedlikehold av små vannkraftverk.

Volve AS leverer systemer for beslutningsstøtte for boreoperasjoner etter gass og olje basert på kunstig intelligens. Tre professorer fra datateknikk og petroleum står bak dette firmaet i samarbeid med studenter fra Entreprenørskolen.

To bedrifter i regi av Sinvent
Revolt Technologies AS skal utvikle ny batteriteknologi - en kombinasjon av brenselcelle og konvensjonell batteriteknologi som gir batterier med mye større kapasitet enn det som hittil har vært vanlig. Bruk i bærbar elektronikk og biler er aktuelle anvendelsesområder. Utspring fra Sintef Materialteknologi.

TILBAKE TIL RØTTENE: – Her i Måløy finner vi aktører vi er trygge på. Det ligger i naturen til folk at de tør å satse og ikke bare snakke, sier Endre Kvalheim i Byks.
Biosergen AS utvikler såkalte nystatin analoger basert på genetisk manipulasjon, til bruk i medikamenter for behandling av soppinfeksjoner. Forskningsmiljøene ved Institutt for bioteknologi og Sintef Materialer og kjemi bistår.

En bedrift med utgangspunkt i Nyskapingsprogrammet
Nyskapingsprogrammet i regi av Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse går ut på å koble idéhavere og studenter. I løpet av en ukes intens "trykktank" skal det utarbeides en forretningsplan. En bedrift med utspring herfra ble etablert i 2004.

DeAmp AS har som forretningsidé å utvikle og tilby lyddempende, fiberfrie elementer som muliggjør arkitektonisk frihet og gir et sunnere innemiljø. Produktene som tilbys er paneler i harde materialer som metall, glass, plast og lignende. Fra akustikkmiljøet ved NTNU.

Av Arne Asphjell

Les hovedartikkel: Flere gode hjelpere enn gode ideer