MENINGER:
 LESERBREV:
  Brynjulf Owren: Tidskrifter og papirforbruk
  Ivar A. Bjørgen: Retten til arbeid. Tanker omkring Brevik-saken
  Rigmor Austgulen: Morsmelk – over og ut?
  Soilikki Vettenranta: JULEGAVE MED BISMAK
  Odd W. Andersen: Smelting i Antarktis
  Berit Kjeldstad og Mads Nygård: ”Mens vi venter på NTNU”
  Allan Krill: For mappa mi
  Greta Aune Jotun: Jøder og arabere, hvem okkuperer hva?
  Bjørn K Alsberg: Å koke suppe på en spiker
  Bjørnar T Kvernevik: Svar: Læresteder i klemme
 

  NYHETSKLIPP
  Stempling: Tromsø innfører ikke
  Sett denne ørnen før?
  Fant jernalderens “missing link”
  130 universitetsansatte kan miste jobben
  Nytt forskningssenter for stamceller
  Skriver Svalbardbok
  Ny mastergrad i bærekraftig arkitektur
  To nye erstatningssaker
  Jerusalem Post: Boikottforslag vekker internasjonal fordømmelse
 

  BILDESERIER
  Immatrikuleringen 2009
  Festmøtet 2009
  Kreator 09
  Bildesymfoni
  Finanskrisen i pepperdeig
  Rocke-Pelle, Rocke-Olsen, swingskjørt og kvinnelige forelesere
  Badekarpadling 2008
  Karrieredagen 2008: Mett på twist
  Immatrikulering 2008
  Shell Eco-Marathon
  Se alle bildeseriene

 REDAKSJONEN:
Tips oss på:
tips@universitetsavisa.no

Ansvarlig redaktør:
Tore Oksholen

Kildehenvisning må benyttes ved kopiering av alt innhold fra dette nettstedet.
Avisas retningslinjer og redaksjon

 

Omstridt amerikaner på Samfundet (20.3.06, 23:00)

- Amerikanske jøder driver en moralsk og økonomisk utnyttelse av naziofrenes lidelser, mener den jødiske forfatteren Norman G. Finkelstein. 18. mars gjestet den kontroversielle amerikaneren Samfundet, og ingen ville møte han til debatt.

Finkelstein, som er av jødisk opprinnelse, mener at Holocaust har blitt en industri for produksjon av politisk makt og et ideologisk våpen brukt av Israel for å undra seg kritikk. Han hevder videre at de jødiske interesseorganisasjonene har skapt et uheldig hierarki av lidelse. -Problemet er ikke at Holocaust er blitt selve symbolet på menneskelig lidelse, problemet er at mine motstandere mener man ikke kan sammenligne noe med Holocaust. Dersom man ikke kan sammenligne, lærer man heller ingen ting, sa Finkelstein til Universitetsavisa etter møtet.

- Kunne du ha gitt ut boken uten din bakgrunn?

- Enkelt og greit, nei.

KRITISK TIL BUSHADMINISTRASJONEN: - Hvorfor i alle dager ber ikke dere i rike Norge Condoleeza Rice om å dra til helvete, når fattige land som Venezuela gjør det? Hvordan kan dere la denne heksa fra Washington fortelle dere hva dere skal gjøre, spurte Finkelstein salen og ble møtt med både latter og applaus. Foto: Fotogjengen.
- Jødenes lidelse, økonomisk gullgruve
Finkelstein var invitert til Samfundet for å debattere innholdet i den omstridte boken Holocaustindustrien som ble utgitt i 2001. Der hevder han at jødenes lidelser under 2. verdenskrig er en økonomisk gullgruve for en gruppe jødiske interesseorganisasjoner.

På grunn av at Vest-Tyskland var USAs hovedallierte i Europa, var Holocaust et ikke-tema i USA fram til slutten av 1960-tallet. Etter seksdagerskrigen i 1967 ble dette forandret siden Israel ble USAs hovedallierte i Midtøsten.

Finkelstein mener denne framveksten av holocaustbevisstheten er drevet fram av sionistiske interesseorganisasjoner. I følge Finkelstein nådde Holocaustindustrien sitt hittil svarteste høydepunkt på midten av 1990-tallet. Da ble sveitiske banker og tysk næringsliv presset til å betale enorme erstatningssummer på et feilaktig grunnlag til naziofrene. Penger som de reelle naziofrene aldri så noe til.

- Og dette fortsetter den dag i dag. Bare se hvordan man bruker Israel som et argument i en eventuell krig mot Iran.

Ingen motdebattanter
For en fullsatt Storsal fikk Finkelstein presentere sine synspunkter, uten andre motdebattanter enn meningsytrerne fra talerstolen. Ingen av de som tidligere har kritisert Finkelstein offentlig, ønsket å stille i debatt.

- Alle de vi kontaktet, nektet å stille. Hvis det ikke er akademias rolle å delta i offentlig debatt om sine fagområder, hva skal man da bruke dem til, spør Samfundets leder Mari Raunsgard. - Rolf Hobson ved Institutt for forsvarsstudier og Holocaustsenteret i Oslo var en av dem som avslo å debattere mot Finkelstein. - Jeg mener Finkelstein har fått nok reklame for sine ideer og tolkninger i Norge. Boka hans er et innlegg i en amerikansk kulturdebatt og helt irrelevant for norske forhold. I tillegg ligger noen av tesene hans så tett opp til gamle antisemittiske stereotypier at man skal være svært forsiktig med å snakke om dem i offentlige sammenhenger, sier Hobson.

Feilaktige påstander
Hobson mener den amerikanske holocaustbevisstheten er en selvstendig kulturell prosess som ikke er drevet fram av jødiske interesseorganisasjoner etter seksdagerskrigen.

- Den påstanden er helt feil. Det er klart at Holocaust har blitt misbrukt blant annet til å tyne penger ut av regjeringer og banker, men bildet er langt mer sammensatt enn det Finkelstein gir. Her har vi igjen faren med det antisemittiske bildet om griske jøder. Jeg har ikke noe i mot at boken blir utgitt og jeg mener heller ikke at man ikke skal diskutere med Finkelstein. Men en del av hans hovedtokninger er så betenkelige at ved å diskutere med han gir man dem en slags legitimitet. Den får han ikke fra meg, forklarer Hobson.

Familien drept i Holocaust
Finkelstein mener selv at hans motstandere har tre våpen de bruker mot han.

- De kaller meg antisemitt, men det henger ikke på greip fordi jeg er jødisk. De påstår at jeg fornekter jødeutryddelsen under 2. verdenskrig, men det gjør jeg ikke siden store deler av min familie ble drept av nazistene. Det tredje våpenet er å kalle meg gal, noe som heller ikke medfører riktighet. Da har man bare ett siste alternativ, og det er å forholde seg til fakta. Når man ikke vil det, gjemmer man seg, sa Finkelstein. Flere ganger i løpet av møtet understreket Finkelstein viktigheten av å forholde seg til fakta, og hvordan hans motstandere nekter å gjøre det. Men hvorfor skal vi tro på Finkelstein sine fakta?

- Du skal ikke tro på meg heller. Du skal lese det jeg skriver, så skal du sjekke kildene mine. Etterpå skal du oppsøke andre kilder. Når mange kilder forteller deg det samme, ja, da skal du tro på det, forklarte Finkelstein til Universitetsavisa.

Av Gøril Forbord

Les også: Finkelstein: Derfor er en boikott av Israel berettiget